Książka:
Chemia 3. Zakres rozszerzony
Odpowiedzi
Chemia 3. Zakres rozszerzony
Odpowiedzi
III liceum
Chemia
Chemia 3. Zakres rozszerzony
Rok wydania
2021
Wydawnictwo
WSiP
Autorzy
Anna Czerwińska, Andrzej Czerwiński, Małgorzata Jelińska-Kazimierczuk, Krzysztof Kuśmierczyk
ISBN
978-83-021-9548-8
Rodzaj książki
Podręcznik
Wybierz numer zadania
Wybierz stronę
- Strona 17
- Strona 24
- Strona 30
- Strona 41
- Strona 47
- Strona 56
- Strona 63
- Strona 73
- Strona 81
- Strona 92
- Strona 98
- Strona 104
- Strona 117
- Strona 127
- Strona 128
- Strona 134
- Strona 141
- Strona 151
- Strona 162
- Strona 165
- Strona 166
- Strona 171
- Strona 175
- Strona 189
- Strona 195
- Strona 203
- Strona 211
- Strona 219
- Strona 224
- Strona 237
- Strona 246
- Strona 259
- Strona 265
- Strona 266
- Strona 277
- Strona 289
- Strona 302
- Strona 322
- Strona 333
- Strona 344
- Strona 351
- Strona 352
- Strona 364
- Strona 376
- Strona 394
- Strona 399
- Strona 400
- Strona 401
- Strona 402
- Strona 403
- Strona 404
- Strona 405
- Strona 406
- Strona 407
Popularne zadania
W ochronie przed promieniowaniem UV są stosowane różne kosmetyki, m.in. kremy z filtrami. Blokerami szkodliwego promieniowania mogą być związki o wzorach: A-E.Przerysuj podane wzory do zeszytu i zaznacz w każdym z nich największy, wspólny dla wszystkich cząsteczek, fragment odpowiedzialny za użyteczność tych substancji jako filtrów promieniowania UV.
Obróbka termiczna artykułów spożywczych , np. smażenie mięsa na tłuszczu, jest prowadzona w wysokiej temperaturze. W opisanych warunkach w żywności (szczególnie w tłuszczach) mogą powstawać substancje Niewielkie ilości kwasu albo zasady powodują polimeryzację akroleiny, której produktem jest poliakroleina. Napisz w zeszycie wzór fragmentu łańcucha poliakroleiny, składającego się z trzech merów.
Obróbka termiczna artykułów spożywczych , np. smażenie mięsa na tłuszczu, jest prowadzona w wysokiej temperaturze. W opisanych warunkach w żywności (szczególnie w tłuszczach) mogą powstawać substancje Napisz w zeszycie, ile wiązań σ i ile wiązań π występuje w cząsteczce akroleiny.
Obróbka termiczna artykułów spożywczych , np. smażenie mięsa na tłuszczu, jest prowadzona w wysokiej temperaturze. W opisanych warunkach w żywności (szczególnie w tłuszczach) mogą powstawać substancje szkodliwe dla zdrowia, m.in. akroleina o wzorze sumarycznym C3H4O.Przeprowadzono próbę Trommera z użyciem akroleiny. Przebieg opisanego doświadczenia jest pokazany na zdjęciu. Napisz w zeszycie, jakie wnioski na temat budowy cząsteczki akroleiny wynikają z przeprowadzonego eksperymentu. Narysuj wzór półstrukturalny (grupowy) akroleiny.
Inne książki z tej samej klasy
Chemia 3. Zakres rozszerzony
Rozwiązania zadań
Masz problem z odrobieniem pracy domowej? Na odpowiedzi.pl oferujemy rozwiązania zadań do Chemia 3. Zakres rozszerzony przygotowane przez nauczyciela. Dzięki dostępowi do sprawdzonych odpowiedzi uczniowie mogą zaoszczędzić czas i skupić się na utrwalaniu wiedzy, zamiast tracić go na błędne próby rozwiązania. Zaoszczędzisz swój czas!
Chemia 3. Zakres rozszerzony
Rozwiązania zadań