Książka:
Chemia 4. Zakres podstawowy i rozszerzony
Odpowiedzi
Chemia 4. Zakres podstawowy i rozszerzony
Odpowiedzi
IV liceum
Chemia
Chemia 4. Zakres podstawowy i rozszerzony
Rok wydania
2022
Wydawnictwo
WSiP
Autorzy
Elżbieta Szostak, Ewa Odrowąż, Małgorzata Krzeczkowska, Paweł Bernard, Joanna Hetmańczyk
ISBN
9788302205736
Rodzaj książki
Zbiór zadań
Wybierz numer zadania
Wybierz stronę
- Strona 6
- Strona 7
- Strona 8
- Strona 9
- Strona 10
- Strona 11
- Strona 12
- Strona 13
- Strona 14
- Strona 15
- Strona 16
- Strona 17
- Strona 18
- Strona 19
- Strona 20
- Strona 21
- Strona 22
- Strona 23
- Strona 24
- Strona 25
- Strona 26
- Strona 27
- Strona 28
- Strona 29
- Strona 30
- Strona 31
- Strona 32
- Strona 33
- Strona 35
- Strona 36
- Strona 37
- Strona 38
- Strona 39
- Strona 40
- Strona 41
- Strona 42
- Strona 43
- Strona 44
- Strona 45
- Strona 46
- Strona 47
- Strona 48
- Strona 49
- Strona 50
- Strona 51
- Strona 52
- Strona 54
- Strona 55
- Strona 56
- Strona 57
- Strona 58
- Strona 59
- Strona 60
- Strona 61
- Strona 62
- Strona 63
- Strona 64
- Strona 65
- Strona 66
- Strona 67
- Strona 68
- Strona 69
- Strona 70
- Strona 71
- Strona 72
- Strona 73
- Strona 74
- Strona 75
- Strona 76
- Strona 77
- Strona 78
- Strona 79
- Strona 80
- Strona 81
- Strona 82
- Strona 83
- Strona 84
- Strona 85
- Strona 86
- Strona 87
- Strona 88
- Strona 89
- Strona 90
- Strona 91
- Strona 92
- Strona 93
- Strona 94
- Strona 95
- Strona 96
- Strona 97
- Strona 98
- Strona 99
- Strona 100
- Strona 101
- Strona 102
- Strona 103
- Strona 104
- Strona 105
- Strona 106
- Strona 107
- Strona 108
- Strona 109
- Strona 110
- Strona 111
- Strona 112
- Strona 113
- Strona 114
- Strona 115
- Strona 116
- Strona 117
- Strona 118
- Strona 119
- Strona 120
- Strona 121
- Strona 122
- Strona 123
- Strona 124
- Strona 125
- Strona 126
- Strona 127
- Strona 128
- Strona 129
- Strona 130
- Strona 131
- Strona 132
- Strona 133
- Strona 134
- Strona 135
- Strona 136
- Strona 137
- Strona 138
- Strona 139
- Strona 140
- Strona 141
- Strona 142
- Strona 143
- Strona 144
- Strona 145
- Strona 146
- Strona 147
- Strona 148
- Strona 149
- Strona 150
- Strona 151
- Strona 152
- Strona 153
- Strona 154
- Strona 155
- Strona 156
- Strona 157
- Strona 158
- Strona 159
- Strona 160
- Strona 161
- Strona 162
- Strona 163
- Strona 164
- Strona 165
- Strona 166
- Strona 167
- Strona 168
- Strona 169
- Strona 170
- Strona 171
- Strona 172
- Strona 173
- Strona 174
- Strona 175
- Strona 176
- Strona 177
- Strona 178
Popularne zadania
Wybierz zdania prawdziwe dotyczące disacharydów: maltozy, laktozy, celobiozy i sacharozy.A. Wszystkie podane disacharydy, z wyjątkiem sacharozy, wykazują właściwości redukujące.B. Maltoza i sacharoza mają w swoich cząsteczkach wiązanie -1,4-O -glikozydowe.C. Laktoza i celobioza mają w swoich cząsteczkach wiązanie -1,4-O-glikozydowe.D. Przedstawione disacharydy zbudowane są tylko z reszt D-glukozy.
Wybierz zdania prawdziwe dotyczące mocznika.A. Mocznik jest diamidem kwasu węglowego.B. Odczyn wodnego roztworu mocznika jest mocno zasadowy.C. W reakcji z kwasem azotowym(V) związek ten tworzy sól dobrze rozpuszczalną w wodzie.D. Otrzymany z mocznika biuret w środowisku zasadowym wraz z jonami i miedzi(II) odpowiada za fioletowe zabarwienie roztworu.
W układzie przeprowadzono reakcję kondensacji glicyny i alaniny, która prowadzi do powstania różnych dipeptydów. Poniższe zdania są prawdziwe czy fałszywe. Wybierz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, albo F – jeśli jest fałszywe.1. W wyniku reakcji w układzie mogą powstać cztery różne dipeptydy.2. Jeden z dipeptydów powstających w układzie ma dwa wiązania peptydowe.3. Jeden z dipeptydów nie zawiera asymetrycznych atomów węgla.4. Jeden z dipeptydów daje pozytywny wynik reakcji ksantoproteinowej.5. Cząsteczka jednego z dipeptydów zawiera dwa asymetryczne atomy węgla.
W poniższej tabeli podano kilka właściwości sacharozy.Sacharoza:· Rozpuszczalność w wodzie w temperaturze 20C: 204 g/ 100 g wody.· Rozpuszczalność w wodzie w temperaturze 60C: 288 g/ 100 g wody.· Standardowa molowa entalpia tworzenia: -2226,1 kJ/mol.· Standardowa molowa entalpia spalania: -5640,2 kJ/mol.· Molowe ciepło właściwe: 427 J/(mol· K).Wykonaj następujące polecenia.Oblicz, ile ciepła musi zaabsorbować bez strat próbka sacharozy o masie 114 g, aby jej temperatura wzrosła o 10 °C. Wynik podaj w zaokrągleniu do jedności.
Inne książki z tej samej klasy
Chemia 4. Zakres podstawowy i rozszerzony
Rozwiązania zadań
Chemia 4. Zakres podstawowy i rozszerzony
Rozwiązania zadań