Informacje o książce

Rok wydania

2022

Wydawnictwo

WSiP

Autorzy

Elżbieta Szostak, Ewa Odrowąż, Małgorzata Krzeczkowska, Paweł Bernard, Joanna Hetmańczyk

ISBN

9788302205736

Rodzaj książki

Zbiór zadań

Wybierz numer zadania

Wybierz stronę

Strona 5

Popularne zadania

Wybierz zdania prawdziwe dotyczące disacharydów: maltozy, laktozy, celobiozy i sacharozy.A. Wszystkie podane disacharydy, z wyjątkiem sacharozy, wykazują właściwości redukujące.B. Maltoza i sacharoza mają w swoich cząsteczkach wiązanie -1,4-O -glikozydowe.C. Laktoza i celobioza mają w swoich cząsteczkach wiązanie -1,4-O-glikozydowe.D. Przedstawione disacharydy zbudowane są tylko z reszt D-glukozy.

Zadanie Zadanie zadanie 30. Strona 178

Wybierz zdania prawdziwe dotyczące mocznika.A. Mocznik jest diamidem kwasu węglowego.B. Odczyn wodnego roztworu mocznika jest mocno zasadowy.C. W reakcji z kwasem azotowym(V) związek ten tworzy sól dobrze rozpuszczalną w wodzie.D. Otrzymany z mocznika biuret w środowisku zasadowym wraz z jonami i miedzi(II) odpowiada za fioletowe zabarwienie roztworu.

Zadanie Zadanie zadanie 29. Strona 178

W układzie przeprowadzono reakcję kondensacji glicyny i alaniny, która prowadzi do powstania różnych dipeptydów. Poniższe zdania są prawdziwe czy fałszywe. Wybierz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, albo F – jeśli jest fałszywe.1. W wyniku reakcji w układzie mogą powstać cztery różne dipeptydy.2. Jeden z dipeptydów powstających w układzie ma dwa wiązania peptydowe.3. Jeden z dipeptydów nie zawiera asymetrycznych atomów węgla.4. Jeden z dipeptydów daje pozytywny wynik reakcji ksantoproteinowej.5. Cząsteczka jednego z dipeptydów zawiera dwa asymetryczne atomy węgla.

Zadanie Zadanie zadanie 28. Strona 177

W poniższej tabeli podano kilka właściwości sacharozy.Sacharoza:· Rozpuszczalność w wodzie w temperaturze 20C: 204 g/ 100 g wody.· Rozpuszczalność w wodzie w temperaturze 60C: 288 g/ 100 g wody.· Standardowa molowa entalpia tworzenia: -2226,1 kJ/mol.· Standardowa molowa entalpia spalania: -5640,2 kJ/mol.· Molowe ciepło właściwe: 427 J/(mol· K).Wykonaj następujące polecenia.Oblicz, ile ciepła musi zaabsorbować bez strat próbka sacharozy o masie 114 g, aby jej temperatura wzrosła o 10 °C. Wynik podaj w zaokrągleniu do jedności.

Zadanie Zadanie zadanie 27. Podpunkt d) Strona 177

Chemia 4. Zakres podstawowy i rozszerzony

Rozwiązania zadań