Książka:
Ciekawa chemia 8
Odpowiedzi
Ciekawa chemia 8
Odpowiedzi
8 szkoły podstawowej
Chemia
Rok wydania
2018
Wydawnictwo
WSiP
Autorzy
Hanna Gulińska, Janina Smolińska
ISBN
978-83-021-7488-9
Rodzaj książki
Zeszyt ćwiczeń
Wybierz numer zadania
Wybierz stronę
- Strona 7
- Strona 8
- Strona 9
- Strona 10
- Strona 11
- Strona 12
- Strona 13
- Strona 14
- Strona 15
- Strona 16
- Strona 18
- Strona 20
- Strona 21
- Strona 22
- Strona 23
- Strona 24
- Strona 25
- Strona 26
- Strona 27
- Strona 28
- Strona 29
- Strona 30
- Strona 31
- Strona 32
- Strona 33
- Strona 34
- Strona 35
- Strona 36
- Strona 37
- Strona 38
- Strona 40
- Strona 41
- Strona 42
- Strona 43
- Strona 44
- Strona 45
- Strona 46
- Strona 47
- Strona 48
- Strona 49
- Strona 50
- Strona 51
- Strona 52
- Strona 53
- Strona 54
- Strona 55
- Strona 56
- Strona 58
- Strona 59
- Strona 60
- Strona 61
- Strona 62
- Strona 63
- Strona 64
- Strona 65
- Strona 66
- Strona 67
- Strona 68
- Strona 69
- Strona 70
- Strona 71
- Strona 72
- Strona 74
- Strona 76
- Strona 77
- Strona 78
- Strona 79
- Strona 80
- Strona 81
- Strona 82
- Strona 83
- Strona 84
- Strona 85
- Strona 86
- Strona 87
- Strona 88
- Strona 89
- Strona 90
- Strona 91
- Strona 92
- Strona 93
- Strona 94
- Strona 95
- Strona 96
- Strona 98
- Strona 99
- Strona 100
- Strona 101
- Strona 102
- Strona 103
- Strona 104
- Strona 105
- Strona 106
- Strona 107
- Strona 108
- Strona 109
- Strona 110
- Strona 111
- Strona 112
- Strona 113
- Strona 114
- Strona 115
Popularne zadania
Wpisz znak X obok tej probówki, w której zajdzie reakcja chemiczna.
Rozwiąż logogryf. Z wyróżnionych pól odczytaj hasło i je zapisz.1. Reakcja stężonego kwasu azotowego(V) z białkiem to reakcja _______.2. Wielocukier, który jest cukrem zapasowym roślin.3. Dwucukier otrzymywany z buraków cukrowych i trzciny cukrowej.4. Inna nazwa cukrów.5. Cukier prosty, zawarty we krwi ludzi i zwierząt.6. Pośrednie produkty rozkładu skrobi.7. Inna nazwa białek.8. Reakcja rozkładu związków chemicznych, np. białek lub tłuszczów, zachodząca pod wpływem enzymów.9. Środek zagęszczający otrzymywany z białka zwierzęcego.10. Odwracalne ścięcie białka pod wpływem NaCl to ______ białka.11. Nazwa reakcji, w której otrzymuje się margarynę z tłuszczów roślinnych.12. Inna nazwa celulozy.13. Reakcja charakterystyczna tłuszczów to próba ______.14. Tłuszcz ciekłe są zazwyczaj pochodzenia ______.15. Ścięcie białka.16. Związki organiczne, z których są zbudowane białka.17. Środek dezynfekcyjny może też służyć do wykrywania skrobi.18. Glukoza jest też nazywana cukrem ______.19. Nieodwracalne ścięcie białka pod wpływem wysokiej temperatury lub kwasu.
Uzupełnij schematy reakcji, w których biorą udział cukry. W wyznaczone miejsca wpisz wzory związków chemicznych z ramki.
Połącz w pary nazwy cukrów i określenia opisujące budowę tych cukrów. Obok każdego numeru wpisz odpowiednią literę.
Inne książki z tej samej klasy
Ciekawa chemia 8
Rozwiązania zadań
Ciekawa chemia 8
Rozwiązania zadań