Zadanie podsumowujące 1. Napisz w zeszycie równania reakcji oznaczonych na poniższym schemacie cyframi 1-5. Zadanie podsumowujące 10. Oceń, jaki odczyn mają wodne roztwory soli o podanych wzorach. Jeżeli odczyn nie jest obojętny, napisz w formie jonowej równania reakcji, których przebieg wpływa na podwyższenie lub obniżenie pH roztworów: BaCl2, Pb(NO3)2, K2CO3­, AlBr3. Zadanie podsumowujące 11. Oceń, czy poniższe informacje są prawdziwe. Wskaż P, jeżeli informacja jest prawdziwa albo F – jeśli jest fałszywa. Woda wapienna to nasycony wodny roztwór wodorotlenku wapnia. Woda wapienna jest produktem wietrzenia skał wapiennych. W temperaturze 20°C w nasyconym roztworze CaSO4 stężenie jonów siarczanowych(VI) jest większe niż w nasyconym roztworze BaSO4. Zadanie podsumowujące 12. Odważono 896 mg wodorotlenku jednego z litowców. Próbkę tę rozpuszczono w niewielkiej ilości wody destylowanej w kolbie miarowej o pojemności 50 cm³ i dopełniono wodą do kreski. Następnie pipetą pobrano 10 cm³ otrzymanego roztworu, przeniesiono go do kolby stożkowej i dodano kilka kropel alkoholowego roztworu fenoloftaleiny. Do kolby wkraplano powoli kwas solny o stężeniu 0,4 mol/dm³ i stwierdzono, że odbarwienie fenoloftaleiny nastąpiło po dodaniu 8 cm³ kwasu. Przeprowadź odpowiednie obliczenia i podaj wzór wodorotlenku użytego w opisanym doświadczeniu. Zadanie podsumowujące 13. Uszereguj wymienione niżej roztwory zgodnie ze wzrostem ich pH:roztwór Ba(OH)2 o stężeniu 0,001 mol/dm3,roztwór otrzymany przez rozpuszczenie 40 mg stałego NaOH w 100 cm3 wody,roztwór KOH o stężeniu 1% masowy i gęstości 1 g/cm3. Zadanie podsumowujące 14. Rozpuszczalność węglanu sodu w temperaturze 20°C wynosi 21,5 g. Oblicz, ile gramów hydratu o wzorze można rozpuścić w 250 cm3 wody, w temperaturze 20°C. Zadanie podsumowujące 15. Na zajęciach kółka chemicznego uczniowie otrzymali do zbadania roztwory soli wapnia, glinu i sodu. Roztwory były w ponumerowanych probówkach. W probówce 1 po dodaniu roztworu NaOH strącił się biały osad, który rozpuścił się w nadmiarze zasady. Roztwór z probówki 2 barwił płomień na kolor żółty, a w probówce 3 strącił się osad po dodaniu roztworu kwasu siarkowego. Zidentyfikuj tlenki. Zadanie podsumowujące 2. Próbka magnezu o masie m1 wypiera z rozcieńczonego roztworu kwasu siarkowego(VI) taką samą ilość wodoru jak próbka glinu o masie m2. Oblicz stosunek mas próbek m1/m2. Zadanie podsumowujące 3. Beryl jest metalem, który podobnie jak glin roztwarza się w mocnych kwasach oraz w mocnych zasadach. Poniżej przedstawiono schemat reakcji berylu z mocnymi kwasami i zasadami. Napisz w zeszycie w formie jonowej skróconej równania obu reakcji. Zadanie podsumowujące 4. Oblicz pH wody wapiennej, która jest nasyconym roztworem wodorotlenku wapnia. Uwzględnij rozpuszczalność Ca(OH)2 w temperaturze 20°C. Zadanie podsumowujące 5. Próbkę mączki dolomitowej o masie 2,4 g poddano działaniu kwasu solnego i stwierdzono, że w reakcji wydzieliło się 537,6 cm³ CO₂ (w przeliczeniu na warunki normalne). Mączka zawierała 50% masowych CaCO3, węglan magnezu i domieszkę krzemionki. Oblicz zawartość krzemionki w mączce dolomitowej w procentach masowych. Zadanie podsumowujące 6. 1. Stront jest bardziej aktywny chemicznie od baru. 2. W reakcji wapnia z wodą powstają mocna zasada i gazowy produkt. 3. Wodorotlenek magnezu ma charakter amfoteryczny. Zadanie podsumowujące 7. Do 100 cm³ roztworu chlorku glinu o stężeniu 0,1 mol/dm³ dodano 36 cm³ roztworu NaOH o stężeniu 10% masowych i gęstości 1,11 g/cm3. Przeprowadź obliczenia, które pozwolą stwierdzić, czy końcowym produktem reakcji był osad wodorotlenku glinu. Zadanie podsumowujące 8. Oceń, czy poniższe informacje są prawdziwe. Wskaż P, jeżeli informacja jest prawdziwa albo F – jeśli jest fałszywa. 1. Wodorotlenek glinu ma właściwości amfoteryczne. 2. Wodorotlenek glinu rozpuszcza się w roztworze amoniaku. 3. Stężony kwas azotowy(V) można przewozić w cysternach wykonanych z glinu. Zadanie podsumowujące 9. Próbkę gipsu krystalicznego () prażono do chwili, gdy ubytek masy wyniósł 10,5% jej wartości początkowej. Oblicz, jaka była zawartość wody w produkcie wyrażona w procentach masowych.